- II. Bitki bazlı içeceklerin yararları
- III. Bitki bazlı meşrubat çeşitleri
- IV. Bitki bazlı içecekler iyi mi yapılır
- V. Bitki bazlı içecekler nereden satın alınır?
- VII. Bitki bazlı içecekler hakkındaki yaygın mitler
- VII. Bitki bazlı içecekler hakkındaki yaygın mitler
- IX. Bitki bazlı içeceklerin çevresel tesiri
- IX. Bitki bazlı içeceklerin çevresel tesiri
Yeşil Devrim, daha sürdürülebilir ve nebat temelli bir rejime doğru küresel değişimi tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Bu değişiklik, hayvancılığın çevresel etkisine ilişik artan farkındalık, et ve süt ürünlerinin artan maliyeti ve esenlik nedenleriyle nebat temelli diyetlerin artan popülaritesi dahil olmak suretiyle bir takım unsur tarafınca yönlendirilmektedir.
Bitki bazlı içecekler Yeşil Devrim'in mühim bir parçasıdır. Hayvansal mamüller tüketmeden ihtiyacınız olan gıdaları almanın leziz ve besleyici bir yoludur. Bitki bazlı içecekler ek olarak sera gazı emisyonlarının oldukca daha azını ürettikleri için hayvansal sütlerden daha etraf dostudur.
Birçok değişik nebat bazlı meşrubat çeşidi mevcuttur, bundan dolayı keyfinize ve hayat kişiliğinize müsait olanı bulabilirsiniz. En popüler seçeneklerden bazıları soya sütü, badem sütü, yulaf sütü ve kenevir sütüdür.
Bitki bazlı bir rejime geçmeyi düşünüyorsanız, nebat bazlı içecekler adım atmak için mükemmel bir yerdir. Hayvansal mamüller tüketmeden ihtiyacınız olan gıdaları almanın leziz ve besleyici bir yoludur.
İşte nebat bazlı içeceklerin yararları:
- Protein, vitamin ve mineral açısından iyi bir kaynaktır.
- Doymuş yağ ve kolesterol oranları düşüktür.
- İyi bir lif deposudur.
- Hayvansal sütlere bakılırsa etraf açısından daha iyidirler.
Bitki bazlı içecekler hakkındaki daha çok data edinmek istiyorsanız, işte birtakım kaynaklar:
Hususiyet | Bitki bazlı içecekler |
---|---|
Esenlik | Genel esenlik ve refahı iyileştirmeye destek olabilir |
Yeşil Devrim | Sürdürülebilir bir besin sisteminin parçası |
Bitki bazlı beslenme | İnsanların nebat bazlı rejime geçmiş olmasına destek olabilir |
Sürdürülebilir hayat | Hayvansal içeceklere bakılırsa daha düşük çevresel etkiye haizdir |
II. Bitki bazlı içeceklerin yararları
Bitki bazlı içecekler sağlığınız için pek oldukca yarar sunar, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kalp sağlığının iyileştirilmesi
- Aşırı kiloluluk ve diyabet riskinin azalması
- Düşük tansiyon
- İyileştirilmiş kolesterol seviyeleri
- Arttırılmış enerji seviyeleri
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Azaltılmış apse
- İyileştirilmiş cilt sağlığı
- Gelişmiş bilişsel işlev
Bu faydaların yanı sıra, nebat bazlı içecekler bununla birlikte iyi bir vitamin, mineral ve antioksidan deposudur. Susuz kalmamanıza ve kendinizi en iyi halde hissetmenize destek olabilirler.
III. Bitki bazlı meşrubat çeşitleri
Günümüzde piyasada, muhtelif nebat bazlı içeriklerden yapılma birçok değişik nebat bazlı meşrubat türü bulunmaktadır. En popüler nebat bazlı meşrubat türlerinden bazıları şunlardır:
- ben sütüm
- Yulaf sütü
- Badem sütü
- Hindistan cevizi sütü
- Pirinç sütü
- Kenevir sütü
- Bezelye sütü
- Keten sütü
- Kinoa sütü
Her nebat bazlı süt türünün kendine has bir hazzı ve gıda profili vardır. Soya sütü iyi bir protein deposudur, yulaf sütü ise iyi bir lif deposudur. Badem sütü kalori ve yağ açısından düşükken, hindistan cevizi sütü doymuş yağ açısından yüksektir. Pirinç sütü, naturel olarak laktoz içermediği için laktoz intoleransı olan kişiler için iyi bir seçenektir.
Bitki bazlı içecekler, smoothieler, kahve, çay ve fırınlama şeklinde muhtelif şekillerde kullanılabilir. Ek olarak tariflerde süt yerine de kullanılabilirler.
IV. Bitki bazlı içecekler iyi mi yapılır
Evde nebat bazlı içecekler yapmak kolaydır ve paradan tutum etmenin ve içeceklerinizdeki malzemeleri denetim etmenin mükemmel bir yolu olabilir. İşte evde nebat bazlı içecekler yapmak için birkaç ipucu:
- Bitki sütünden bir temelle başlayın. Soya sütü, badem sütü, yulaf sütü ya da pirinç sütü şeklinde herhangi bir nebat sütü çeşidini kullanabilirsiniz.
- Meyve, sebze ya da baharatlarla lezzet katın. Bitki bazlı içeceklerinize taze ya da dondurulmuş meyve, püre haline getirilmiş sebzeler ya da öğütülmüş baharatlar ekleyebilirsiniz.
- İçeceğinizi bal, akçaağaç şurubu ya da agave nektarı ile tatlandırın.
- İçeceğinizi daha tatminkar hale getirmek için protein tozu ya da besleyici maya ilave edin.
- Malzemeleri pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.
İşte evde hazırlayabileceğiniz nebat bazlı içeceklere dair birkaç tanım:
Birazcık yaratıcılıkla, evde nebat bazlı içeceklerin ebedi varyasyonlarını yapabilirsiniz. Bu halde ne bekliyorsunuz? Bugün denemeye başlayın!
V. Bitki bazlı içecekler nereden satın alınır?
Bitki bazlı içecekleri bir çok market, sıhhatli besin mağazası ve çevrimiçi perakendecide bulabilirsiniz. Birtakım popüler nebat bazlı meşrubat markaları şunlardır:
- Yulaflı
- Soylent
- Kaliforniya Çiftlikleri
- Yulaf Gezegeni
- Sütadamia
Bitki bazlı bir meşrubat seçerken, tatlandırılmamış olduğu için ve ilave şeker içermediğinden güvenilir olmak için etiketi dikkatlice okumak önemlidir. Ek olarak kalsiyum, D vitamini ve B12 şeklinde vitamin ve minerallerle güçlendirilmiş bir meşrubat aramalısınız.
İşte yöresel marketinizde nebat bazlı içecekleri bulmak için birtakım ipuçları:
- Süt ürünleri reyonunda nebat bazlı içecekleri arayın.
- Organik besinler kısmına göz atın.
- Soğutmalı kısımda nebat bazlı içecekleri arayın.
- Mağaza çalışanlarına nebat bazlı içeceklerin bulunup bulunmadığını mesele.
Bitki bazlı içecekleri Amazon, Vitacost ve Thrive Market şeklinde perakendecilerde de bulabilirsiniz.
VII. Bitki bazlı içecekler hakkındaki yaygın mitler
Bitki bazlı içecekler hakkındaki yaygın birçok mit vardır, mesela süt kadar sıhhatli olmadıkları, tatsız oldukları ya da bulunmalarının zor olduğu şeklinde. Sadece bu mitler mutlaka doğru değildir. Bitki bazlı içecekler süte sıhhatli ve leziz bir alternatiftir ve giderek daha erişilebilir hale gelmektedir.
İşte nebat bazlı içecekler hakkındaki en yaygın efsanelerden bazıları ve bunların peşindeki gerçekler:
- Efsaneleşmiş: Bitki bazlı içecekler inek sütü kadar sıhhatli değildir.
Reel: Bitki bazlı içecekler süt kadar sağlıklıdır ve birtakım durumlarda daha sıhhatli bile olabilirler. Bitki bazlı içecekler çoğu zaman sütten daha azca doymuş yağ ve kolesterol ihtiva eder ve çoğu zaman iyi bir vitamin ve mineral deposudur.
- Efsaneleşmiş: Bitki bazlı içecekler tatsızdır.
Reel: Bitki bazlı içecekler muhtelif tatlarda gelir, bu nedenle kesinlikle hoşunuza giden bir adet vardır. Sütün tadına alışkın olsanız bile, nebat bazlı içecekleri ne kadar sevdiğinize şaşırabilirsiniz.
- Efsaneleşmiş: Bitki bazlı içecekleri bulmak zor olsa gerek.
Reel: Bitki bazlı içecekler giderek daha erişilebilir hale geliyor. Bu tarz şeyleri bir çok market ve bakkalda bulabilirsiniz ve ek olarak çevrimiçi olarak da mevcuttur.
Bitki bazlı içeceklere geçiş yapmayı düşünüyorsanız, bu efsanelerin sizi engellemesine izin vermeyin. Bitki bazlı içecekler, süt ürünlerine sıhhatli ve leziz bir alternatiftir ve giderek daha erişilebilir hale geliyorlar.
VII. Bitki bazlı içecekler hakkındaki yaygın mitler
Bitki bazlı içecekler hakkındaki birçok yaygın mit vardır, mesela süt kadar besleyici olmadıkları, tatsız oldukları ya da yalnızca veganlar için oldukları şeklinde. Sadece bu mitler mutlaka doğru değildir. Bitki bazlı içecekler süte sıhhatli ve leziz bir alternatiftir ve her insanın zevkine müsait muhtelif tatlarda gelirler.
İşte nebat bazlı içecekler hakkındaki en yaygın efsanelerden bazıları ve bunların peşindeki gerçekler:
-
Efsaneleşmiş: Bitki bazlı içecekler, inek sütü kadar besleyici değildir.
Reel: Bitki bazlı içecekler süt kadar besleyicidir ve birtakım durumlarda daha da besleyici olabilirler. Bitki bazlı içecekler protein, kalsiyum, demir ve öteki temel besinlerin iyi bir deposudur.
-
Efsaneleşmiş: Bitki bazlı içecekler tatsızdır.
Reel: Bitki bazlı içecekler muhtelif tatlarda gelir, bu nedenle kesinlikle hoşunuza giden bir adet vardır. Tatlandırılmamıştan vanilyaya ve çikolataya kadar hepimiz için bir nebat bazlı meşrubat vardır.
-
Efsaneleşmiş: Bitki bazlı içecekler yalnız veganlar içindir.
Reel: Hepimiz, beslenme tercihlerinden bağımsız olarak nebat bazlı içeceklerin tadını çıkarabilir. Bitki bazlı içecekler, hayvansal ürün alımınızı azaltmanın ve sağlığınızı iyileştirmenin mükemmel bir yoludur.
Bitki bazlı içecekler hakkındaki daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Daha çok data için doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle de görüşebilirsiniz.
Bitki bazlı içeceklerin esenlik riskleri
IX. Bitki bazlı içeceklerin çevresel tesiri
Bitki bazlı içeceklerin hayvansal içeceklere bakılırsa oldukca daha düşük bir çevresel tesiri vardır. Sözgelişi, Oxford Üniversitesi tarafınca meydana getirilen bir inceleme, bir bardak badem sütü üretmenin 3,8 g CO2 ürettiğini, bir bardak inek sütü üretmenin ise 27 g CO2 ürettiğini buldu. Bunun sebebi, badem yetiştirmenin inek yetiştirmekten daha azca arazi, su ve enerji gerektirmesidir.
Bitki bazlı içecekler ek olarak hayvansal bazlı içeceklerden daha azca sera gazı üretir. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley tarafınca meydana getirilen bir inceleme, bir litre soya sütü üretmenin 0,3 kilogram CO2 ürettiğini, bir litre inek sütü üretmenin ise 2,9 kilogram CO2 ürettiğini buldu. Bunun sebebi ineklerin kuvvetli bir sera gazı olan metan üretmesidir.
Ek olarak, nebat bazlı içecekler su temini için hayvansal bazlı içeceklerden daha iyidir. Dünya Yaban Yaşamı Fonu tarafınca meydana getirilen bir inceleme, bir litre badem sütü üretmenin 37 litre su kullandığını, bir litre inek sütü üretmenin ise 1.000 litre su kullandığını buldu. Bunun sebebi, ineklerin içmek ve süt üretmek için oldukca fazla suya gerekseme duymasıdır.
Genel hatlarıyla, nebat bazlı içeceklerin hayvan bazlı içeceklere bakılırsa oldukca daha düşük bir çevresel tesiri vardır. Hayvan bazlı içeceklere bakılırsa daha azca CO2, sera gazı ve su üretirler. Bu onları gezegen için daha sürdürülebilir bir seçenek haline getirir.
IX. Bitki bazlı içeceklerin çevresel tesiri
Bitki bazlı içeceklerin hayvansal içeceklere bakılırsa oldukca daha düşük bir çevresel tesiri vardır. Bunun sebebi, üretmek için daha azca arazi, su ve enerji gerektirmeleridir.
Sözgelişi, bir inceleme bir bardak badem sütü üretmenin yalnız 3 galon su gerektirdiğini, bir bardak inek sütü üretmenin ise 10 galon su gerektirdiğini buldu. Benzer halde, bir pound badem üretmek yalnız 1,1 galon su gerektirirken, bir pound sığır eti üretmek 1.847 galon su gerektirir.
Bitki bazlı içecekler ek olarak hayvansal bazlı içeceklerden daha azca sera gazı üretir. Bunun sebebi, kuvvetli bir sera gazı olan metan üretmemeleridir.
Ek olarak, nebat bazlı içecekler ormansızlaşmaya katkıda bulunmadıkları için etraf için daha iyidir. Hayvansal içeceklerin üretimi oldukca fazla arazi gerektirir ve bu da çoğunlukla ormansızlaşmaya neden olur.
Genel hatlarıyla, nebat bazlı içeceklerin hayvansal içeceklere bakılırsa oldukca daha düşük bir çevresel tesiri vardır. Bunun sebebi, daha azca arazi, su, enerji gerektirmeleri ve sera gazı üretmemeleri ya da ormansızlaşmaya katkıda bulunmamalarıdır.
S: Bitki bazlı içeceklerin yararları nedir?
A: Bitki bazlı içecekler vitaminler, mineraller ve antioksidanlar dahil olmak suretiyle iyi bir gıda deposudur. Ek olarak kalp hastalığı, nüzul ve tip 2 diyabet şeklinde kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza destek olabilirler.
S: Bitki bazlı içeceklerin değişik türleri nedir?
A: Soya sütü, badem sütü, yulaf sütü, pirinç sütü ve hindistan cevizi sütü dahil olmak suretiyle birçok değişik nebat bazlı meşrubat türü mevcuttur. Her meşrubat türünün kendine has bir lezzeti ve gıda profili vardır.
S: Bitki bazlı içecekler iyi mi yapılır?
A: Fındık, tohum, tahıl ve baklagiller şeklinde muhtelif malzemeler kullanarak evde nebat bazlı içecekler yapabilirsiniz. İnternette ve yiyecek kitaplarında birçok değişik tanım mevcuttur.
0 Yorum