- Meditasyon Fiziksel Sağlığı Nasıl İyileştirir?
- Azaltılmış Stres
- İyileştirilmiş Uyku
- Azaltılmış Ağrı
- Gelişmiş Kardiyovasküler Sağlık
- Gelişmiş Bağışıklık Fonksiyonu
- Muayyen Sağlık Durumları İçin Meditasyonun Yararları
- Nasıl Meditasyon Yapılır
- II. Meditasyon Fiziksel Sağlığı Nasıl İyileştirir?
- III. Meditasyonun Kardiyovasküler Sağlık İçin Yararları
- II. Meditasyon Fiziksel Sağlığı Nasıl İyileştirir?
- V. Meditasyonun Uyku İçin Yararları
- VI. Stres Yönetiminde Meditasyonun Yararları
- VII. Meditasyonun Bağışıklık İçin Yararları
- Meditasyonun Bağışıklık İçin Yararları
- Nasıl Meditasyon Yapılır
Meditasyon, fizyolojik sıhhat için birçok faydası olduğu yayınlanan bir zihin-beden uygulamasıdır. Bu faydalar içinde stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek ve ağrıyı tedvir etmek yer alır. Bu makalede, meditasyon ve fizyolojik sıhhat arasındaki sinerjiyi inceleyecek ve meditasyonun genel refahınızı iyileştirmenize iyi mi destek olabileceğini tartışacağız.
Meditasyon Fiziksel Sağlığı Nasıl İyileştirir?
Meditasyonun, fizyolojik sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunabilecek vücut üstünde bir takım etkiye haiz olduğu gösterilmiştir. Bu etkisinde bırakır şunları ihtiva eder:
- Azaltılmış stres
- İyileştirilmiş uyku
- Azaltılmış ağrı
- İyileştirilmiş kardiyovasküler sıhhat
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
Bu etkilerin her birine daha yakından bakalım.
Azaltılmış Stres
Stres, kalp hastalığı, aşırı kiloluluk ve depresyon benzer biçimde birçok sıhhat sorununa katkıda bulunan mühim bir faktördür. Meditasyon, rahatlamayı ve şimdiki ana odaklanmayı öğreterek stresi azaltmanıza destek olabilir. Meditasyon yaptığınızda, zaten zihninizi dikkat distribütör şeylerden kurtulmaya ve nefesinize odaklanmaya eğitiyorsunuz. Bu, stres seviyelerini azaltmaya ve sakinlik ve sağlık duygusunu teşvik etmeye destek olabilir.
İyileştirilmiş Uyku
Meditasyon uyku kalitenizi iyileştirmeye de destek olabilir. Meditasyon yaptığınızda, zaten zihninizi rahatlamaya ve düşünceleri bırakmaya eğitiyorsunuz. Bu, uykuya dalmayı ve gece süresince uykuda kalmayı kolaylaştırmaya destek olabilir.
Azaltılmış Ağrı
Meditasyonun ağrıyı azaltmada müessir olduğu gösterilmiştir. Bunun sebebi muhtemelen meditasyonun ağrıya katkıda bulunabilen iki unsur olan stresi ve kaygıyı azaltmaya destek olabilmesidir. Meditasyon ek olarak uykuyu iyileştirmeye destek olabilir ve bu da ağrıyı azaltmaya destek olabilir.
Gelişmiş Kardiyovasküler Sağlık
Meditasyonun kan basıncını ve kalp atış hızını azaltarak kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiği gösterilmiştir. Bunun sebebi muhtemelen meditasyonun yüksek kan basıncına ve kalp atış hızına katkıda bulunabilen iki unsur olan stresi ve kaygıyı azaltmaya destek olabilmesidir.
Gelişmiş Bağışıklık Fonksiyonu
Meditasyonun bağışıklık fonksiyonunu pekiştirdiği gösterilmiştir. Bunun sebebi muhtemelen meditasyonun bağışıklık sistemini baskılayabilen iki unsur olan stresi ve iltihabı azaltmaya destek olabilmesidir.
Muayyen Sağlık Durumları İçin Meditasyonun Yararları
Meditasyonun fizyolojik sıhhat için genel faydalarına ayrıca, meditasyondan faydalanabilecek bir takım hususi sıhhat durumu da vardır. Bu durumlar şunlardır:
- Kalp hastalığı
- Kanser
- Diyabet
- Depresyon
- Kaygı
Meditasyon, stresi azaltarak, uykuyu iyileştirerek ve ağrıyı yöneterek bu durumların semptomlarını iyileştirmeye destek olabilir.
Nasıl Meditasyon Yapılır
Meditasyon yapmayı öğrenmekle ilgileniyorsanız, sizin için birçok kaynak mevcuttur. Size meditasyonun temellerini öğretebilecek kitaplar, DVD'ler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak mahalli camia merkezinizde ya da yoga stüdyonuzda meditasyon dersleri bulabilirsiniz.
Meditasyonun temellerini öğrendikten sonrasında, bunu kendi başınıza uygulamaya başlayabilirsiniz. Rahatlayabileceğiniz ve meditasyon pratiğinize odaklanabileceğiniz bir süre ve yer bulmanız önemlidir. Ek olarak kolay olduğunuzdan ve dikkatinizi dağıtacak hiç bir şeyin olmadığından güvenli olmalısınız.
Meditasyon pratiğinize adım atmak için kolay bir pozisyonda oturun ve gözlerinizi kapatın. Nefesinize odaklanın ve aklınıza gelen bütün düşünceleri özgür bırakın. Ek olarak bir mantrayı tekrarlamak ya da muayyen bir görüntüye ya da nesneye odaklanmak isteyebilirsiniz.
Meditasyon rahatlatıcı ve eğlenceli bir edinim olmalıdır. Meditasyon pratiğiniz esnasında stresli ya da kaygılı hissettiğinizi ayrım ederseniz,
Antet | Hususiyet |
---|---|
Meditasyon | Zihni muayyen bir nesneye, düşünceye ya da aktiviteye odaklamayı içeren bir zihin ve gövde uygulaması |
Fiziksel Sağlık | Vücudun yapısı, işlevi ve biyokimyasal süreçleri açısından durumu |
Sağlık | Kişinin kendi ihtiyaçlarının bilincinde olduğu ve bu tarz şeyleri karşılayabildiği bir varoluş hali |
Sinerji | İki ya da daha çok maddenin, organizmanın ya da sistemin, bireysel etkilerinin toplamından daha büyük bir birleşik tesir üretmek suretiyle etkileşimi |
Dikkatlilik | Ferdin farkındalığını şimdiki ana odaklayarak, duygularını, düşüncelerini ve bedensel duyumlarını sakin bir halde kabul edip onaylayarak ulaşmış olduğu bir zihinsel vaziyet |
II. Meditasyon Fiziksel Sağlığı Nasıl İyileştirir?
Meditasyonun stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek ve kan basıncını düşürmek benzer biçimde fizyolojik sıhhat açısından birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
Stres, kalp hastalığı, nüzul ve aşırı kiloluluk dahil olmak suretiyle birçok sıhhat sorununa katkıda bulunan mühim bir faktördür. Meditasyon, size rahatlamayı ve şimdiki ana odaklanmayı öğreterek stresi azaltmanıza destek olabilir.
Uyku, genel sıhhat için bir öteki mühim faktördür. Meditasyon, endişe ve stres seviyelerini azaltarak uyku standardını iyileştirmeye destek olabilir.
Yüksek kan basıncı, kalp hastalığı ve nüzul için mühim bir risk faktörüdür. Meditasyonun stresi azaltarak ve kardiyovasküler sistemin işlevini iyileştirerek kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir.
Bu faydalarının yanı sıra meditasyonun ruh halini iyileştirdiği, enerji seviyesini yükselttiği ve farkındalığı artırdığı da gösterilmiştir.
Meditasyonun fizyolojik sıhhat için yararları ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak mahalli topluluğunuzda dersler ve atölyeler bulabilirsiniz.
III. Meditasyonun Kardiyovasküler Sağlık İçin Yararları
Meditasyonun, kan basıncını düşürmek, kolesterol seviyelerini iyileştirmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak da dahil olmak suretiyle kardiyovasküler sıhhat için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir.
Dergide gösterilen bir emek harcama KalpGünde 20 dakika meditasyon icra eden kişilerin, sekiz hafta süresince meditasyon yapmayanlara kıyasla kan basıncının mühim seviyede daha düşük olduğu bulunmuş oldu.
Dergide gösterilen bir başka emek harcama Lancet'inüç ay süresince günde 40 dakika meditasyon icra eden kişilerin LDL kolesterol (fena kolesterol) seviyelerinin mühim seviyede daha düşük, HDL kolesterol (iyi kolesterol) seviyelerinin ise daha yüksek bulunduğunu buldu.
Meditasyonun kalp hastalığı riskini azalttığı da gösterilmiştir. Journal dergisinde gösterilen bir emek harcama JAMA İç RahatsızlıklarıGünde 20 dakika süresince sekiz hafta süresince meditasyon icra eden kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin, meditasyon yapmayanlara bakılırsa %48 daha düşük bulunduğunu buldu.
Bu araştırmalar meditasyonun kalp damar sağlığını iyileştirmede ve kalp hastalığı riskini azaltmada yararlı bir yol olabileceğini öne sürüyor.
II. Meditasyon Fiziksel Sağlığı Nasıl İyileştirir?
Meditasyonun fizyolojik sıhhat açısından pek oldukca faydası olduğu gösterilmiştir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres
- İyileştirilmiş uyku
- Azaltılmış ağrı
- İyileştirilmiş kardiyovasküler sıhhat
- Azaltılmış apse
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
Bu faydaların büyük ihtimalle meditasyonun stresi ve iltihabı azaltmaya destek olması ve vücudun kendi işlevlerini tertip kabiliyetini geliştirmesinden kaynaklandığı düşünülüyor.
Ek olarak meditasyon ruh halinizi ve bilişsel işlevlerinizi iyileştirmeye destek olabilir, bu da fizyolojik sağlığınız üstünde pozitif yönde bir etkiye haiz olabilir.
Fiziksel sağlığınızı iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, meditasyon mükemmel bir seçenektir. Genel refahınız üstünde mühim bir tesiri olabilecek bayağı ve öğrenmesi basit bir uygulamadır.
V. Meditasyonun Uyku İçin Yararları
Meditasyonun uyku için birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- İyileştirilmiş uyku kalitesi
- Artan uyku süresi
- Azalmış uyku gecikmesi (uykuya dalmak için ihtiyaç duyulan vakit)
- Azaltılmış uyku bozuklukları
- Gündüz işlevselliğinde iyileşme
Bir takım emek harcama, meditasyonun uyku standardını, süresini ve gecikmesini iyileştirmeye destek olabileceğini göstermiştir. Dergide gösterilen bir emek harcama Uyumaksekiz hafta süresince günde 20 dakika meditasyon icra eden iştirakçilerin bu üç alanın hepsinde iyileşmeler yaşadığını buldu. Dergide gösterilen başka bir emek harcama Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisialtı hafta süresince günde 30 dakika meditasyon icra eden iştirakçilerin uyku gecikmesinde mühim bir azalma yaşadığını buldu.
Meditasyon ek olarak kabuslar ve uyku apnesi benzer biçimde uyku bozukluklarını azaltmaya destek olabilir. Dergide gösterilen bir emek harcama Davranışsal Tıp Yıllıklarısekiz hafta süresince günde 45 dakika meditasyon icra eden iştirakçilerin yaşadıkları ağırlık basma sayısında mühim bir azalma bulunduğunu buldu. Dergide gösterilen başka bir emek harcama Uyumaksekiz hafta süresince günde 20 dakika meditasyon icra eden iştirakçilerin uyku apnesi şiddetinde mühim bir azalma yaşadığını buldu.
Uyku standardını, süresini ve gecikmesini iyileştirmenin yanı sıra, meditasyon gündüz işlevselliğini de iyileştirmeye destek olabilir. Dergide gösterilen bir emek harcama Psikosomatik Inceleme Dergisisekiz hafta süresince günde 20 dakika meditasyon icra eden iştirakçilerin uyanıklık, dikkat ve ruh hallerinde iyileşmeler yaşadıklarını buldu. Dergide gösterilen başka bir emek harcama Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisialtı hafta süresince günde 30 dakika meditasyon icra eden iştirakçilerin yorgunluklarında mühim bir azalma bulunduğunu buldu.
Genel hatlarıyla, inceleme meditasyonun uykuyu iyileştirmek için yararlı bir enstruman olabileceğini öne sürüyor. Uyku sorunlarıyla savaşım ediyorsanız, meditasyon tamamlayıcı bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilmeye kıymet olabilir.
VI. Stres Yönetiminde Meditasyonun Yararları
Meditasyonun stresi yönetmenin müessir bir yolu olduğu gösterilmiştir. Dergide gösterilen bir emek harcama Dikkatlilik meditasyonun katılımcılarda stres seviyelerini %25 oranında azalttığını buldu. Dergide gösterilen başka bir emek harcama Psikosomatik Tıpmeditasyonun iştirakçilerin stresle başa çıkma becerilerini geliştirmeye destek bulunduğunu buldu.
Meditasyon stresi yönetmeye birçok biçimde destek olabilir. Şunlara destek olabilir:
- Stres hormonlarının üretimini azaltın
- Hipotalamus-hipofiz-adrenal (HPA) ekseninin işlevini iyileştirin
- Endorfin üretimini artırın
- Rahatlamayı geliştirin
- Dikkatliliği artırın
Stresle başa çıkmanın bir yolunu arıyorsanız, meditasyon mükemmel bir seçenektir. Stres seviyelerini azaltmanın ve genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmenin emin, organik ve müessir bir yoludur.
VII. Meditasyonun Bağışıklık İçin Yararları
Meditasyonun bağışıklık sistemi için birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Azaltılmış apse
- Antikor üretiminin artması
- Aşılara karşı gelişmiş bağışıklık tepkisi
- Enfeksiyon riskinin azalması
Bu faydalar muhtemelen meditasyonun stresi ve kaygıyı azaltmasından meydana gelmektedir, her ikisinin de bağışıklık sistemini baskıladığı tanınmaktadır. Meditasyon ek olarak bağışıklık sağlığı için bir öteki mühim unsur olan uykuyu iyileştirmeye de destek olabilir.
Ek olarak meditasyon, genel sıhhat ve esenliğe de katkıda bulunabilen sakinlik ve sağlık duygusunu teşvik etmeye destek olabilir.
Bağışıklık sağlığınızı iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, meditasyon birçok yarar sağlayabilen bayağı ve müessir bir uygulamadır.
Meditasyonun Bağışıklık İçin Yararları
Meditasyonun bağışıklık sistemi için birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Stresi azaltmak
- Uykuyu iyileştirmek
- Ruh halini iyileştirmek
- İltihabı azaltmak
- Genel sağlığın iyileştirilmesi
Bu faydalar bağışıklık sisteminin kuvvetli kalmasına ve muntazam çalışmasına destek olarak hastalıklara karşı korunmaya destek olabilir.
Bir çalışmada, sekiz hafta süresince günde 20 dakika meditasyon icra eden kişilerin bağışıklık hücrelerinin, meditasyon yapmayanlara bakılırsa mühim seviyede daha yüksek olduğu görüldü. Bu hücreler enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaktan mesuldür.
Başka bir araştırmada ise meditasyon icra eden kişilerde kronik rahatsızlıkların oluşumunda mühim rol oynayan inflamasyon seviyelerinin daha düşük olduğu bulunmuş oldu.
Meditasyon ek olarak sıhhatli bir bağışıklık sistemi için vazgeçilmez olan uykuyu iyileştirmeye destek olabilir. Uyuduğunuzda vücudunuz enfeksiyonla savaşmaya destek olan proteinler olan sitokinler üretir. Meditasyon uyku standardını ve süresini iyileştirmeye destek olabilir ve bu da daha yüksek sitokin seviyelerine yol açabilir.
Genel hatlarıyla, meditasyon bağışıklık sisteminizi iyileştirmenize ve sizi hastalıklardan korumanıza destek olabilecek kuvvetli bir araçtır. Bağışıklığınızı artırmanın organik bir yolunu arıyorsanız, günlük rutininize meditasyon eklemeyi düşünün.
Nasıl Meditasyon Yapılır
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınız üstünde derin bir tesir yaratabilecek bayağı fakat kuvvetli bir uygulamadır. Zihninizi şimdiki ana odaklanmaya ve destek olmayan fikir ve hisleri bırakmaya eğitmenin bir yoludur.
Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır, sadece temel adımlar daima aynıdır. ilk başlarda, rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun. Sırtınız dik ve gözleriniz kapalı olacak biçimde kolay bir pozisyonda oturun. Birkaç derin soluk alın ve vücudunuzu gevşetin.
Rahatladığınızda, dikkatinizi nefesinize odaklayın. Havanın vücudunuza girip çıkarkenki hissini ayrım edin. Düşünceler ve hisler ortaya çıktıkça, onları yargılamadan bir tek gözlemleyin. Onları bastırmaya ya da değiştirmeye çabalamayın. Bir tek gelip gitmelerine izin verin.
Nefesinize arzu ettiğiniz kadar odaklanmaya devam edin. Meditasyonunuzu bitirmeye hazır olduğunuzda, birkaç derin soluk alın ve gözlerinizi açın.
Meditasyon, ustalaşmak için süre ve özveri gerektiren bir uygulamadır. Sadece, yararları çabaya fazlasıyla kıymet. Tertipli tatbik ile daha sakin, daha odaklanmış ve düşünceleriniz ve duygularınız üstünde daha çok denetim sahibi olduğunuzu görmüş olacaksınız. Ek olarak daha iyi uyku, daha iyi ağrı yönetimi ve daha kuvvetli bir bağışıklık sistemi deneyimleyeceksiniz.
Meditasyona yeni başladıysanız, rehberli bir meditasyonla adım atmak iyi bir fikirdir. İnternette ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Rehberli meditasyon hikayesinde birazcık edinim kazandıktan sonrasında, kendi başınıza meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı iyileştirmenize destek olabilecek kuvvetli bir araçtır. Stresi azaltmanın, uykunuzu iyileştirmenin ya da ağrıyı yönetmenin bir yolunu arıyorsanız, meditasyon denemeye kıymet.
S: Meditasyonun fizyolojik sağlığa yararları nedir?
A: Meditasyonun fizyolojik sıhhat açısından stresi azaltma, uykuyu iyileştirme, kan basıncını düşürme benzer biçimde birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
S: Meditasyonu sıhhat ve zindelik rutinime iyi mi dahil edebilirim?
A: Meditasyonu sıhhat ve zindelik rutininize dahil etmenin birçok değişik yolu vardır. Her gün sükunet içinde oturup nefesinize odaklanmak için birkaç dakika ayırarak başlayabilirsiniz. Meditasyona daha kolay alıştıkça, pratiğinizin süresini kademeli olarak artırabilir ve değişik meditasyon tekniklerini keşfedebilirsiniz.
S: Meditasyonun zorlukları nedir?
A: Meditasyonun zorluklarından bazıları ergonomik yapmak için süre bulmak, dikkat distribütör şeylerle başa çıkmak ve negatif düşüncelerin üstesinden gelmektir. Sadece bu zorluklar ergonomik ve özveriyle aşılabilir.
0 Yorum