(*5*)
I. Hedeflerinizi tanımlayın
II. Bir bütçe belirleyin
III. Bir çekim yeri seçin
IV. Mürettebatınızı toplayın
V. Bir çekim sıralaması oluşturun
VI. Ekipmanınızı kontrol edin
VII. Videonuzu çekin
VIII. Videonuzu düzenleyin
IX. Videonuzu dağıtın
Mühim Sorular
Antet | Özellikler |
---|---|
Videografi Planlaması |
|
Kendin Yap Videografisi |
|
Videografi İpuçları |
|
Videografi Ekipmanları |
|
Videografi Tenvir |
|
II. Bir bütçe belirleyin
Video çekiminizi planlamanın ilk adımı bir bütçe belirlemektir. Bu, projenizin kapsamını ve gerekseme duyacağınız ekipman ve takım üyelerinin türlerini belirlemenize destek olacaktır.
Video çekiminiz için bütçe belirlerken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır:
- Videonuzun uzunluğu
- Videonuzun karmaşıklığı
- Çekim yapacağınız lokasyon sayısı
- İhtiyacınız olacak mürettebat sayısı
- Ekipman kiralama maliyeti
- Post prodüksiyon maliyeti
Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, video çekiminiz için realist bir bütçe meydana getirmeye başlayabilirsiniz. Bütçeniz hikayesinde realist olmak önemlidir, şu sebeple bu, beklenmedik maliyetlerden kaçınmanıza destek olacaktır.
Sınırı olan bir bütçeyle çalışıyorsanız, video çekiminizde paradan tutum etmenin birçok yolu vardır. Sözgelişi, parasız yahut düşük maliyetli ekipman kullanabilir, indirimli bir ücret karşılığında çalışmaya hevesli takım üyeleri bulabilir yahut videonuzu kiralama tutarı gerektirmeyen bir konumda çekebilirsiniz.
Bütçenizi dikkatli bir halde planlayarak, başarı göstermiş bir video çekimi için gerekseme duyduğunuz kaynaklara haiz olduğunuzdan güvenli olabilirsiniz.
III. Bir çekim yeri seçin
Video çekiminizin yeri, sona ermiş ürünün genel kalitesi üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Bir çekim yeri seçerken, aşağıdakiler benzer biçimde faktörleri göz önünde bulundurmalısınız:
- Oluşturduğunuz videonun türü
- Mevcut kaynaklar
- Bütçe
- Lojistik
Sözgelişi, bir kurumsal video oluşturuyorsanız, hem ustalaşmış aynı zamanda görsel olarak cazibeli bir yer kura çekmek isteyebilirsiniz. Bir müzik videosu oluşturuyorsanız, benzersiz ve ilginç bir yer kura çekmek isteyebilirsiniz. Ve bir belgesel oluşturuyorsanız, filminizin mevzusuyla ilgili bir yer kura çekmek isteyebilirsiniz.
Bütün alakalı faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. İşte bir film çekim yeri kura çekmek için birkaç ipucu:
- Araştırmanızı yapın. Herhangi bir karar vermeden ilkin, değişik lokasyonları araştırmak için birazcık vakit ayırın. Bu, mevcut değişik seçenekler ve her lokasyonun neler sunmuş olduğu ile alakalı daha iyi bir anlak edinmenize destek olacaktır.
- İzin alın. Hususi mülkte çekim yapmayı planlıyorsanız, çekime başlamadan ilkin sahibinden izin aldığınızdan güvenli olun.
- Beklenmedik durumlara hazırlıklı olun. İşler daima planlandığı benzer biçimde gitmez, bundan dolayı bir çekim yeri seçerken beklenmeyen durumlara hazırlıklı olmak önemlidir. Sözgelişi, aleni havada çekim yapmayı planlıyorsanız, havanın değişmesine hazırlıklı olun.
Bu ipuçlarını takip ederek projeniz için muhteşem bir çekim mekanı seçebilirsiniz.
4. Mürettebatınızı toplayın
Çekim kadrosu, ekipmanların kurulması, kameraların çalıştırılması ve görüntülerin yakalanması benzer biçimde çekimin teknik yönlerinden mesuldür.
Ekibin büyüklüğü çekimin karmaşıklığına bağlı olarak değişecektir. Sıradan bir çekim için yalnızca tek bir kamera operatörüne ihtiyacınız olabilir. Daha karmaşa bir çekim için kamera operatörleri, ses mühendisleri, ışıkçılar ve tutuculardan oluşan bir kadroya ihtiyacınız olabilir.
Ekibinizi kurarken, deneyimli ve işi yapmak için lüzumlu becerilere haiz kişileri kura çekmek önemlidir. Ek olarak, beraber iyi çalışan ve müessir bir halde haberleşme kurabilen bir kadroya haiz olmak da önemlidir.
İşte ekibinizi kurarken işinize yarayacak birkaç ipucu:
- Evvela tamamlanması ihtiyaç duyulan görevleri belirleyerek başlayın.
- Her vazife için lüzumlu becerileri ve deneyimi belirleyin.
- Potansiyel mürettebat üyelerinin bir listesini oluşturun.
- Mürettebat üyeleriyle iletişime geçin ve projeye müsait olup olmadıklarını görmek için onlarla görüşün.
- Ekibinizi seçtikten sonrasında projeyi tartışmak ve bir fiil planı kurmak için bir toplantı yapmanız önemlidir.
V. Bir çekim sıralaması oluşturun
Bir çekim sıralaması, videonuza eklemek arzu ettiğiniz bütün çekimlerin bir listesidir. Çekiminizi planlamak ve ihtiyacınız olan bütün görüntüleri elde ettiğinizden güvenli olmak için vazgeçilmez bir araçtır. Çekim listenizi oluştururken, aşağıdaki detayları eklediğinizden güvenli olun:
- Çekim türü (mesela, geniş çekim, yakın çekim vb.)
- Atışın mevzusu
- Atışın yapıldığı yer
- Kamera açısı
- Atışın süresi
Çekim listeniz olası olduğunca detaylı olmalı, böylece çekim günü hiç bir şeyi unutmazsınız. Ek olarak çekim listenizi ekibinizle paylaşmanız da iyi bir fikirdir, böylece hepimiz aynı sayfada olur.
VI. Ekipmanınızı kontrol edin
Videonuzu çekmeye başlamadan ilkin, muntazam çalıştığından güvenli olmak için ekipmanınızı kontrol etmeniz önemlidir. Buna kameranızı, lenslerinizi, mikrofonlarınızı ve kullanacağınız öteki ekipmanlarınızı kontrol etmek de dahildir.
Ekipmanınızı kontrol ederken denetim etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
- Kameranızın muntazam kayıt yaptığından güvenli olun.
- Lenslerinizin odak ve pozlama ayarlarını deneyin.
- Mikrofonlarınızın sesi muntazam bir halde alabildiğinden güvenli olmak için kontrol edin.
- Işıklar, tripodlar ve dengeleyiciler benzer biçimde öteki ekipmanlarınızın muntazam çalıştığından güvenli olun.
Çekime başlamadan ilkin ekipmanlarınızı kontrol ederek, videonuzun sorunsuz ve teknik bir mesele yaşamadan çekilmesini sağlayabilirsiniz.
VII. Videonuzu çekin
Video çekiminiz için plan yapmış olup hazırlıklarınızı yaptıktan sonrasında çekime başlamanın tarihi geldi! En iyi ihtimaller içinde neticeleri elde etmenize destek olacak birkaç ipucu:
- Görüntülerinizin pürüzsüz ve durağan(durgun) kalmasını sağlamak için bir tripod yahut başka bir sabitleme aleti kullanın.
- Olası olduğunca organik ışıkta çekim yapın.
- Yakın çekimler, genel çekimler ve genel çekimler dahil olmak suretiyle muhtelif çekimler kullanın.
- Çevrenizde olup bitenlere dikkat edin ve kimsenin görüşünü engellemediğinizden güvenli olun.
- İyi eğlenceler!
Videonuzu düzenleyin
Videonuzu çektikten sonrasında düzenlemeye başlamanın tarihi geldi. Burada videonuzu daha ilginç ve görsel olarak cazibeli hale getirmek için müzik, antet, efekt ve öteki öğeleri ekleyebilirsiniz. Birçok değişik video tertip yazılım programı mevcuttur, bu yüzden bilgisayarınızla ahenkli ve ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan birini seçmeniz gerekecektir.
Tertip periyodu oldukca vakit alıcı olabilir, sadece yüksek kaliteli bir video oluşturmada mühim bir adımdır. Süre ayırın ve dünyayla paylaşmadan ilkin nihai üründen memnun olduğunuzdan güvenli olun.
IX. Videonuzu dağıtın
Videonuzu düzenledikten sonrasında, onu hedef kitlenize dağıtmanın tarihi geldi. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- YouTube yahut Vimeo benzer biçimde bir video barındırma sitesine yükleyin
- Toplumsal medyada paylaşılması
- E-posta listenize gönderiliyor
- Video yarışmalarına yahut festivallere göndermek
- Bunu marketing materyallerinize dahil edin
Videonuzu dağıtırken hedef kitleniz için doğru platformu kullandığınızdan güvenli olmanız önemlidir. Sözgelişi, daha genç bir kitleyi hedefliyorsanız toplumsal medyaya odaklanmak isteyebilirsiniz; sadece bir işletme kitlesini hedefliyorsanız e-posta pazarlamasına odaklanmak isteyebilirsiniz.
Ek olarak videonuzu insanların izlemesini sağlayacak halde tanıttığınızdan güvenli olmalısınız. Bu, dikkat cazibeli başlıklar ve ufak resimler kullanmak ve alakalı toplumsal medya kanallarında paylaşmak demektir.
Bu ipuçlarını takip ederek videonuzun erişimini artırabilir ve hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.
S: Yeni başlayanlar için en iyi videografi ekipmanı hangisidir?
A: Yeni başlayanlar için en iyi videografi ekipmanı bütçenize ve çekmeyi planladığınız şeye bağlıdır. Birtakım temel öğeler içinde kamera, mikrofon, tripod ve tenvir bulunur.
S: Video çekimi için en iyi ipuçları nedir?
A: Video çekiminde birçok ipucu var sadece en önemlilerinden bazıları iyi fer kullanmak, çekimlerinizi doğru halde kadrajlamak ve iyi ses elde etmektir.
S: Video tertip için en iyi uygulamalar nedir?
A: Video tertip için en iyi uygulamalar, oluşturduğunuz videonun türüne bağlı olarak değişmiş olur. Sadece, birtakım genel ipuçları içinde düzenlemelerinizi akıcı tutmak, geçişleri ve efektleri azca kullanmak ve izleyicilerin içeriğinizi anlamalarına destek olmak için başlıklar ve altyazılar eklemek yer alır.
0 Yorum