II. Antioksidanlar nedir?
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan moleküllerdir. Özgür radikaller, DNA, proteinler ve öteki hücresel bileşenlere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hasara niçin olmalarını önlemeye destek olabilir.
III. Antioksidanların yararları
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan koruyabilen moleküllerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak üretilen dengesiz moleküllerdir. Ek olarak kirlilik, sigara ve UV radyasyonu şeklinde çevresel faktörlere maruz kalma kanalıyla da üretilebilirler.
Antioksidanlar, özgür radikallere bir elektron bağışlayarak onları nötralize edebilir. Bu, özgür radikallerin hücrelere zarar vermesini önler. Antioksidanlar ek olarak hücrelere daha ilkin verilmiş olan hasarı onarmaya da destek olabilir.
Antioksidanların kalp hastalığı, kanser ve nüzul şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmak da dahil olmak suretiyle bir takım esenlik yararına haiz olduğu gösterilmiştir. Ek olarak bilişsel işlevi iyileştirmeye ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korumaya destek olabilirler.
En iyi antioksidan kaynakları içinde meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar bulunur. Yeşil çay ve bitter çikolata da iyi antioksidan kaynaklarıdır.
IV. Yeşillikler ve antioksidanlar
Yeşillikler mükemmel bir antioksidan deposudur ve bir takım esenlik faydası sunarlar. Yeşilliklerin birtakım hususi yararları şunlardır:
- Kalp hastalığı, kanser ve diyabet şeklinde kronik rahatsızlık riskinin azalması
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Gelişmiş bilişsel işlev
- Azaltılmış apse
- Daha iyi cilt sağlığı
Antioksidan alımınızı çoğaltmak istiyorsanız, rejiminize daha çok yeşillik eklemek bunu yapmanın mükemmel bir yoludur. Antioksidanlar için en iyi yeşilliklerden bazıları şunlardır:
- Ispanak
- Lahana
- İsviçre pazısı
- Brokoli
- Roka
Yeşillikleri salatalarda, smoothielerde, çorbalarda ve güveçlerde olmak suretiyle muhtelif şekillerde tüketebilirsiniz.
V. Yeşillikler ve antioksidanlar
Yeşillikler, hücreleri hasardan korumaya destek olan bileşikler olan antioksidanların iyi bir deposudur. Yeşilliklerde bulunan en kuvvetli antioksidanlardan bazıları C ve E vitaminleri, beta-karoten ve flavonoidlerdir.
Yeşillikler hem de lif, vitamin, mineral ve protein şeklinde esenlik için lüzumlu öteki gıda maddelerinin de iyi bir deposudur.
Yeşillikler açısından varlıklı bir beslenme düzeni kalp hastalığı, kanser ve diyabet şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabilir.
Yeşilliklerin sağlığınızı iyi mi koruyabileceğine dair birtakım hususi örnekler şunlardır:
- Yeşillikler, kolesterolü düşürmeye ve sindirimi iyileştirmeye destek olabilecek iyi bir lif deposudur.
- Yeşillikler hem de hücreleri hasardan korumaya destek olabilecek kuvvetli antioksidanlar olan C ve E vitaminlerinin de iyi bir deposudur.
- Yeşillikler, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karotenin iyi bir deposudur. A vitamini iyi görme, bağışıklık fonksiyonu ve cilt sağlığı için gereklidir.
- Yeşillikler, iltihabı azaltmaya ve kan akışını iyileştirmeye destek olabilen antioksidanlar olan flavonoidlerin iyi bir deposudur.
Genel sağlığınızı iyileştirmenin bir yolunu arıyorsanız, rejiminize daha çok yeşillik eklemek adım atmak için mükemmel bir yerdir. Yeşillikler, sıhhatli bir hayat için gerekseme duyduğunuz antioksidanları, vitaminleri, mineralleri ve lifleri almanın leziz ve besleyici bir yoludur.
VI. Daha çok antioksidan iyi mi elde edilir?
Beslenmenizde daha çok antioksidan almanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bilhassa yaban mersini, böğürtlen, ahududu, kiraz, ıspanak, kara lahana ve brokoli şeklinde koyu renkli meyve ve sebzeleri kucak dolusu tüketin.
- Kahverengi pirinç, kinoa ve yulaf şeklinde tam tahılları tüketmek.
- Yeşil çay içmek.
- Günlük antioksidan takviyesi almak.
Bütün antioksidanların eşit yaratılmadığını belirtmek önemlidir. Birtakım antioksidanlar öbürlerinden daha güçlüdür ve bazıları muayyen hasar türlerine karşı korumada daha etkilidir. Örnek olarak, beta-karoten UV radyasyonundan meydana gelen hasara karşı korumada bilhassa etken olan kuvvetli bir antioksidandır.
Antioksidan takviyeleri seçerken, etiketi dikkatlice okumak ve ürünün muhtelif antioksidanlar içerdiğinden güvenilir olmak önemlidir. Bu, antioksidanların sunmuş olduğu bütün faydalardan yararlandığınızdan güvenilir olmanıza destek olacaktır.
VII. Antioksidanların yan tesirleri
Antioksidanlar çoğu zaman tüketilmesi güvenilir kabul edilir, sadece bunlarla ilişkilendirilen birtakım potansiyel yan etkisinde bırakır vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
Gastrointestinal rahatsız etme: Birtakım kişiler antioksidan takviyeleri aldıktan sonrasında mide ağrısı, mide bulantısı ya da ishal yaşarlar.
İlaçlarla etkileşimler: Antioksidanlar kan incelticiler ve statinler şeklinde birtakım ilaçlarla etkileşime girebilir. Herhangi bir deva kullanıyorsanız antioksidan takviyeleri almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Artan kanser riski: Birtakım emekler antioksidanların prostat kanseri şeklinde muayyen kanser türlerinin riskini artırabileceğini öne süre gelmiştir. Sadece bu emekler kararlı değildir ve antioksidanların kanser riski üstündeki reel etkilerini belirlemek için daha çok araştırmaya gerekseme vardır.
Yeşil çay ve yeşillikler, genel esenlik için yararlı olan iki kuvvetli antioksidan deposudur. Yeşil çay içmek ve yeşillikleri tertipli olarak yiyecek, kronik rahatsızlık riskini azaltmaya, bilişsel işlevi iyileştirmeye ve kilogram kaybını desteklemeye destek olabilir. Sağlığınızı iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, rejiminize daha çok yeşil çay ve yeşillik eklemek adım atmak için mükemmel bir yerdir.
Sıkça Sorulan Sorular
1. Antioksidanlar nedir?
2. Antioksidanların yararları nedir?
3. Beslenmemde daha çok antioksidan iyi mi alabilirim?
4. Antioksidanların yan tesirleri nedir?
5. Antioksidanlar ile ilaçlar içinde etkileşim var mıdır?
6. Antioksidanların iyi kaynakları nedir?
7. Her gün ne kadar antioksidana ihtiyacım var?
8. Antioksidanlarla alakalı son inceleme bulguları nedir?
9. Antioksidanlarla alakalı sormam ihtiyaç duyulan başka sorular var mı?
S: Antioksidanlar nedir?
A: Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumaya destek olan moleküllerdir. Özgür radikaller, DNA, proteinler ve öteki hücresel bileşenlere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hasara niçin olmalarını önlemeye destek olabilir.
S: Antioksidanların yararları nedir?
A: Antioksidanların kalp hastalığı, nüzul, kanser ve öteki kronik rahatsızlık riskini azaltmak da dahil olmak suretiyle bir takım esenlik yararına haiz olduğu gösterilmiştir. Ek olarak bilişsel işlevi iyileştirmeye ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korumaya destek olabilirler.
S: Daha çok antioksidan iyi mi alabilirim?
A: Rejiminize daha çok antioksidan eklemenin birçok yolu vardır. Birtakım iyi antioksidan kaynakları içinde meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve çay bulunur. Ek olarak antioksidan takviyeleri de alabilirsiniz, sadece bunu yapmadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
0 Yorum